Mentés

Hogyan hatnak gondolataink és érzelmeink immunrendszerünkre és a gyógyulás folyamatára?

1055
HOZZÁSZÓLÁS:

Csak a legutóbbi években vált ismeretessé, hogy a test saját védekezőrendszerét mennyire irányítják a gondolatok és az érzelmek. A lélek és a szellem egységet képez, ami sokkal szorosabb, mint ahogy régebben elfogadták.lelek-szellem-test

Mind az agysejtek, mind a védősejtek termelnek jelanyagokat, amivel kölcsönösen értesítik egymást, hogy „rá kell kapcsolni” vagy lehet „lazítani”. Az új tudományág a „pszicho-neuro-immunológia kutatja ezt a lélek, az idegek és az immunrendszer közötti kölcsönhatást.

Hogyan hatnak gondolataink és érzelmeink?

Számos tanulmány igazolta, hogy a pozitív gondolatok, az öröm és a nevetés fokozza a védősejtek aktivitását. A félelmek, a bánat és a tartós stressz befolyásolja az elhárító-teljesítményt. Az érintetteknél ez ördögi körhöz vezethet: a betegség és a_félelmek depresszióssá tesznek és megbénítják az elhárítókészséget. Ez ismét megerősíti a panaszokat és a félelmeket. Nagyon sok belső erőre van szükség, hogy pszichés segítség nélkül sikerüljön a terhelésekkel megbirkózni.

Mentés

A rákbetegek jobban ki vannak téve a túlzott stresszhatásnak, mint más emberek. Még ha ez nem is tudatosan történik – a betegséggel fizikai akadályozottságot, tehetetlenséget és halált társítanak. Más félelmeket és aggályokat sem sikerül mindig elnyomni és ezek rátelepszenek a lélekre:

– Milyen gyakran kell még a kórházba mennem, mi történik a következő ellenőrző vizsgálat során?

– Megváltozik a kapcsolatom a társammal, a barátaimmal, a kollégáimmal?

– Mások segítségétől fogok függeni?

– Fogom tudni folytatni a megszokott életemet vagy foglakozásomat, tudom teljesíteni amit elvárnak tőlem?

– Megváltozik az önbecsülésem mint nőnek vagy férfinak?

Ezáltal – így mondja dr. Hartmut Keute düsseldorfi pszichoonkológus – a rákbetegek arra kényszerülnek, hogy hozzáidomuljanak az új élethelyzethez és ennek során gyakran túl sokat követelnek maguktól. Úgy érzik „ez lecsúszás az addigi valóságból” és úgy vélik, hogy „nem lehetséges az eddigi életük”.

A pszichológusok a saját feladatuknak tekintik, hogy segítsenek megküzdeni az érintetteknek ezen félelmekkel és problémákkal. Ennek során ahhoz az optimistán csengő tapasztalathoz jutottak, hogy a leküzdött félelmek akár tudatosabb élethez vezethetnek. Kérdésessé ez először akkor válik, ha a negatív gondolatok lesznek úrrá a betegen és ez az egész gondolkodást és érzést uralja. Igen érzékletesen írta le az amerikai pszichológus a védősejtek reagálást az elcsüggedésre, melynek során „ezek azt mondják”: „ha a fejünk nem akarja, akkor mi sem akarjuk többé”.

Tudományos bizonyítékok gondolataink és érzelmeink erejére

Az USA-ban és Európában lefolytatott tanulmányok azt mutatják, hogy azok a rákos betegek, akik a klinikai kezelés után csatlakoznak egy a problémákat megbeszélő csoporthoz, vagy csak egyszerűen meditálnak, nemcsak jobban képesek együtt élni a betegséggel, hanem kevesebb a visszaesések száma is.

Először dr. Spiegel amerikai pszichoonkológus igazolta ezt egy tanulmányában. Tulajdonképpen azt akarta bizonyítani, hogy a pszichoterápiás módszereknek nincs befolyása a rákos megbetegedés lefolyására. A tanulmány eredményei jobb belátásra térítették. Előrehaladott mellrákos nőket csoportterápia során beszélgetésekkel és vizuális gyakorlatokkal gondoztak. A vizuális meditációnál, ami mindenekelőtt dr. CarI O. Simontontól ered, a beteg szemléletesen megjelenítette a betegségét és mentálisan a daganat ellen vezette a védősejteket. A kontrollcsoport enélkül a pszichés segítség nélkül maradt.

Tíz év múlva a pszichés támogatást kapott nők csoportjában még kétszer annyian éltek, mint a kontrollcsoportban. A gondozott nőknek számottevően kevesebb fájdalma vagy más egyéb panasza volt.

Más tanulmányok során, így a Hannoveri Orvosi Főiskolán ugyancsak sikerült megerősíteni, hogy a pszichés segítség a visszaesés kockázatát csökkenti. Félelem és stressz esetén az idegsejtek olyan anyagokat választanak ki, amelyek bénítják az immunrendszert. Ezek a vivőanyagok nemcsak az agyban lévő védősejtekhez jutnak el, hanem mindenhova a testben. Úgy tűnik, hogy a ráksejtek is felfogják ezeket a jelzéseket – ezekre azonban nem fékezőleg hatnak, hanem fatális módon inkább ellenkezőleg: akár a növekedést is serkenthetik. A hannoveri tanulmány azt mutatta, hogy az immunrendszer már tíz nappal a pszichés támogatás megkezdése után reagál. Az aktív védősejtek száma egyértelműen gyarapszik.

Hogy mennyire hatékony lehet már egy relatíve rövid ideig tartó pszichés stabilizálásra irányuló törekvés, azt a kielí Egyetemi Klinika tanulmánya mutatja. A klinikai tartózkodás idején a betegek egy csoportját pszichológusnő gondozta. A betegeknek mindent elmagyaráztak, ami a betegséggel összefüggésben volt, ami a klinikai kezelések során történt és hogy ezt követően mire lehet számítani. Két év múlva felülvizsgálták ennek a törekvésnek az eredményeit. Azok a betegek, akik csupán háromhetes pszichés felkészítést kaptak, sokkal kevésbé voltak tehetetlenek és reményvesztettek és jelentősen jobban megbirkóztak a betegségükkel, mint az ilyen gondozást nem kapott kontrollcsoport tagjai. Kevésbé szenvedtek depressziótól, félelmektől vagy akár egyéb panaszok miatt. Még a visszaesések száma is kisebb volt a gondozott csoportban.

A kedélyállapot rövid ideig tartó ingadozásának az eddigi ismeretek szerint alig van hátrányos következménye. Minden érintett kerülhet és kerül is lelkileg mélypontra. Ha azonban hamar visszatalál az optimista élethelyzetbe, akkor úgy tűnik ennek nincs befolyása a betegség lefolyására. Csak akkor, ha az ember hosszabb időn keresztül marad negatív gondolatok és érzések közé burkolózva, akkor hat ez az ezzel összefüggő immungyengeség a betegségre. Döntőnek nem a terhelés fajtája látszik, hanem a mód, ahogy ezt uralni fogja.

1055
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

1493
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés